Skip to main content

 

West Friese Judo Competitie weer van start

In Oosterblokker is weer een nieuw seizoen van de West Friese Jeugd Judo Competitie weer van start gegaan. Het team is nog niet helemaal compleet, maar met de groeiperikelen van onze aspiranten zal dat met twee rondes ook opgelost zijn. Het was een competitieronde waar alle teams van elkaar wonnen. Het beloofd voor de overige vier rondes een spannend seizoen te worden.
Ten opzichte van het team van vorig jaar aardig wat veranderingen door de verplichte combinatie leeftijd en gewicht. Kim en Ric Smits, Rosalie van Oogen, Kiran Smits en Jurgen van Rooyen maakten hun debuut en Mika Kroon keerde na een jaar afwezigheid uit het team weer terug.

 

Karel Gietelink – Randers de Geus (8-10)

Kim Smits startte onwennig en moest helaas de punten aan de tegenpartij laten. Ook Rosalie van Oogen had het moeilijk. Met kunst- en vliegwerk hield ze de schade beperkt tot een yugo verlies, maar achteraf bleek dat de tegenstander niet mee mocht doen in verband met zijn leeftijd of gewicht. De eerste punten waren binnen.
Friso Zigterman liet er geen gras overgroeien en won zijn partij snel met een voetveeg.
Kiran Smit had er veel zin in maar leek een beetje overdonderd door het geheel. Hij liep achter zijn tegenstander aan en ging op zijn rug.
Ric Smits werd overgenomen en moest ook de punten aan de tegenpartij laten.
Rik Peters trok de stand weer gelijk met een verwurging, maar door de afwezigheid van een -50 kg judoka moesten Hessel Moens en Gabriel van Stralen hun partijen winnen.
Hessel won zijn partij vrij eenvoudig met een ippon, zodat de druk bij Gabriel op de schouders lag. Gabi was duidelijk de betere in zijn partij en trok met een yugo voor schouderworp op knieën de partij- en teamwinst naar ons toe.

Randers de Geus – Cees Veen (10-8)

Kim ging nu een heel stuk beter, maar kon niet voorkomen dat haar tegenstandster met een overname de overwinning pakte.
Rosalie trof ook een overname judoka. Met buitenwaartse haak wist zij hier goed op te reageren en pakte de overwinning met twee yugo’s.
De derde dame in de rij was Mika Kroon. Mika was de sterkste en liet dit in de tweede minuut merken met een waza-ari voor een o-soto-gari gevolgd door een waza-ari met een houdgreep.
Jurgen van Rooyen trof een ervaren tegenstander, die hem helaas overnam. Ric wist niet helemaal wat hij aan moest met zijn kleinere tegenstander, Ric probeerde en probeerde, maar verloor met een yugo.
Rik judode een superspannende partij. Met een overname kwam hij een waza-ari voor, Rik wilde te graag ippon scoren tegen zijn twee jaar oudere tegenstander. Dit kwam hem in de laatste seconde duur te staan… Weer wat geleerd ;-)
Esmee Kroon was in deze partij de tactische verrassing in de klasse -50 kg. Normaal draait ze in de -40 kg klasse, maar tien kilo zwaarder deed ze het uitstekend. Met een waza-ari voor uchi-mata en een houdgreep pakte ze de winst.
Hessel had slechts enkele seconden nodig voor een ippon overwinning, hij gaat niet alleen voor de prolongatie van zijn titel judoka van het jaar ook wil hij voor het tweede jaar op rij ongeslagen blijven.
Gabriel diende opnieuw de teamwinst naar ons toe te trekken. Hij deed dit met een mooie ippon voor schouderworp op knieën!

Een tweede nipte winstpartij, maar ik denk dat de komende confrontaties de score een stuk hoger uit gaat vallen!


Judo Academie Amsterdam – Randers de Geus (12-6)
Zowel Kim als Rosalie kwamen in een houdgreep terecht na opnieuw wat overname judo en slingerworpen.
Friso had de grootste moeite met zijn tegenstandster. Met een shido werd de partij toch gewonnen. Kiran wist nu helemaal wat hem te wachten stond en reageerde supersnel op een kans op de grond. Ippon voor een houdgreep.
Jurgen kreeg wat moeilijk vat op zijn tegenstander, maar was zeker niet kansloos. Met een yugo moest hij echter wel de winst aan de tegenpartij laten. Na een open plek, bleek de -50 kg klasse toch iets te zwaar voor Rik. Wel ging hij strijdend ten onder.
Hessel hoefde zich opnieuw niet overmatig in te spannen. Twee maki-komi brachten hem de ippon en hij kan met een gerust hart naar school de komende week. Gabriel zijn tegenstander was iets te groot en sterk.

Met twee overwinningen en een verliespartij een goede start van de competitie, met nog vier rondes te gaan is er van alles mogelijk, omdat en de teams behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn (verschillende teamwedstrijden zijn beslist op één partij op beslissing) en er nog aardig wat geschoven gaat worden in de team doordat de judoka’s al op de rand van het gewicht zitten. Op naar de thuisronde van zondag 18 oktober!