Skip to main content

Tweemaal goud en tweemaal zilver in België

Om wat buitenlandse wedstrijdervaring op te doen en een wat andere judoka's te treffen trokken in het weekend van 3 en 4 oktober vijf judoka's naar Wallonië voor de Hainaut Cup.
Het werd een zeer leerzame ervaring. Niet alleen het treffen van andere judoka's, maar vooral het regelen van de weging, wanneer je aan de beurt bent en zorgen dat de scores bij de goede winnaar staan in een vreemde taal/ met mensen die je niet kunt verstaan. De zaterdag was voor Lucielle Hendriks niet zo succesvol, maar op zondag was er een 100% score.

In België zijn de leeftijdscategorieën iets anders waardoor we met de judoka's uit 2003 naar België vertrokken om uit te komen in de -13 jaar klasse. Zij waren nu eindelijk eens de oudsten van hun leeftijdsklasse. Na enige verbazing over de versnaperingen in de Belgische sporthal en het omschakelen naar de Franse taal kon er gewogen en warmgedraaid worden.

Als eerste kwam Esselien (Esmee) Kroon in actie. Zij judode vandaag met de opdracht enkel met voorwaartse worpen te mogen scoren. Ze startte meteen goed met een ippon voor uchi-mata. De tweede partij was een behoorlijk zware. Met een yugo voor een doorstuuractie werd er gewonnen. Hierna volgden nog twee partijen. Deze werden op de grond gewonnen nadat er eerst een kleinere score was behaald met uchi-mata en tai-o-toshi.

Rik Peters en Rick Janssen waren de twee volgende judoka's, die de tatami betraden. Rik mocht niet aanvallen met zijn schouderworp op knieën. Dit leek hem de eerste partij wat te blokkeren of waren het de zenuwen?, hoewel hij normaliter toch ook een goede uchi-mata uit de hoge hoed tovert al dan niet gecombineerd met wat beenworpen. De overige partijen wist Rik gelukkig wel naar zich toe te trekken. De tate-shiho-gatame zat muurvast evenals zijn kesa-gatame. In deze partijen ging ook het staande judo een stuk beter dan in de eerste partij. Een eerste internationale podiumplaats op naar de volgende wedstrijden Rik!

Rick Janssen ontpopte zich op zijn eerste buitenlandse toernooi tot ne-waza specialist. De eerste drie partijen won hij met grondwerk en wel met technische vooracties op de grond. Armendubbel - andere kant op gevolgd door tate-shiho-gatame en insluiten vanaf de zijkant. De laatste partij ging helaas verloren maar ook voor Rick een eerste podiumplaats in het buitenland!

De laatste deelnemers van vandaag was Dennis Peereboom. Via zijn eigen club Hajime kon hij niet meer inschrijven voor het toernooi gelukkig nog wel via Randers daar wij al judoka's hadden opgegeven. Waar we ons langs de kant wat zorgen maakten om Dennis of hij na het lange wachten de knop om kon zetten bleek dit geen probleem. Razendsnel won hij zijn eerste partij. Partij twee en drie vergingen hem een stuk lastiger en brachten de overwinning in de slotfase van de partij. Vooral de finale was erg spannend na een shido over en weer werd vijf seconde voor tijd een ippon gescoord met een voetveeg. Kampioen in La Belgique.

Zoals in de aanhef vermeld was het voor de judoka's een zeer leerzaam toernooi, bewondering voor de judoka's hoe zij de boel geregeld hebben. Een nieuwe stap in hun ontwikkeling!