Skip to main content

Achtmaal prijs op Nieuwjaarstoernooi

Na een vakantie van twee weken stond meteen weer het eerste toernooi van het jaar op het programma. Uiteraard een Nieuwjaarstoernooi, het eerste toernooi onder de naam Randers Budosporten.

 

Om 7.30 uur stonden Cas Pruiksma en Quint Roeper klaar voor de start. Dit verging Cas iets beter dan Quint. Cas won zijn eerste twee partijen met ippon, Quint moest de overwinning aan zijn tegenstander laten, al dan niet na een voorsprong. Nu werden de rollen omgedraaid en er volgde nog drie spannende partijen, waaronder tegen elkaar. Deze partij werd gewonnen door Quint met een waza-ari. Hierdoor was er voor Quint een 3e plaats en voor Cas helaas net de 4e. Op naar de voorrondes van volgende week, waar Cas weer een klasse lager uitkomt en gaat proberen zijn bronzen NH medaille te verbeteren of evenaren.

Groep 2 bestond uit Yenna Alwart. Die draaide voor het eerst in de -15 jaar klasse. Altijd een beetje spannend met die verwurgingen. In de eerste twee partijen probeerde Yenna het echter zelf, maar werd gestopt door de scheidsrechter, die te laat door had dat het -15 jaar judo was. Toch won Yenna met tweemaal een houdgreep. De laatste partij ging helaas verloren, maar met een tweede plaats een mooie start van het jaar.

In blok 3 kwamen Nina Alwart en Timo Poelwijk in actie. Nina stond met haar gele band tussen de jongens en meiden, die niet alleen al blauwe banden hadden, ook stonden zij afgelopen jaar al op de NH b pupillen. Nina deed het echter uitstekend, liet zich absoluut het kaas niet van het brood eten. Driemaal werd er gewonnen met een ippon, waar in de laatste partij ook nog eens gescoord is met ko-uchi-maki-komi. Uiteindelijk bleken er drie judoka’s met drie overwinningen, maar gaven de ippons van Nina de doorslag voor het brons. Wat een knappe prestatie in deze sterke poule.

Timo Poelwijk had het zwaar. Na een jaar van amper tot niet judoen blijken de andere judoka’s toch wel grote stappen voorwaarts te hebben gemaakt. Het komende jaar zal Timo dubbel door de zure appel heen moeten. En de opgelopen achterstand zal overbrugd moeten worden, maar hij zal ook moeten wennen aan het judo in de -15 jaar. De aanhouder zal echter overwinnen Timo! Vandaag kwam hij één overwinning tekort en werd hij vierde.

De laatste groep bestond uit Rick Janssen en Kiran Smit in de -42 kg klasse, Rik Peters en Mitchel Schröder in de -50 kg klasse en tot slot Friso Schotanus in de +55 kg klasse.

Rick Janssen kwam voor het eerst uit in de -42 kg klasse en was hier eigenlijk veruit de sterkste. Hij had geen last meer van de inspannende trainingsstage in Rotterdam. Bij één judoka lukte het niet helemaal, hoewel Rick wel een stuk beter was, deze partij werd gewonnen met een yugo. Voor de rest nog vijf ippons dus de terechte kampioen.
Buiten de partij tegen Rick kon ook Kiran Smit goed meekomen in deze poule. In zijn eerste -15 jaar wedstrijd deed hij het keurig. Daarnaast was het toernooi ook een mooie leerschool, een eerste verwurging tegen en een eerste golden score ( en vijf minuten judo is echt iets anders dan twee). Met drie ippons was er een mooie derde plaats voor Kiran.

Rik Peters was net als Rick een maatje te groot voor zijn tegenstanders. Zo zie je maar waar de judoka’s staan als ze niet draaien op een toernooi met twee jaar oudere judoka’s, die alle wedstrijden af struinen. Hoewel het nog ruim een jaar zal duren ben ik dan ook erg benieuwd naar het niveau van Rik in zijn laatste jaar -15. Op het Nieuwjaarstoernooi waren er drie overwinning, waaronder tegen Mitchel, en een terecht kampioenschap.
Mitchel startte zijn -15 periode met een wedstrijd tegen een mede-oranje bander. De uchi-mata en o-uchi-gari kwamen af en toe lekker door met een ippon overwinning als resultaat. Dennis Peereboom en Rik Peters bleken een maatje te groot. Een derde plaats om het seizoen mee te starten op naar een jaar vol ervaring opdoen.

Tot slot kwam ook Friso Schotanus in actie in een poule waar de gewichtsverschillen meer dan tien kilo bedroegen. De eerste twee partijen werden redelijk gemakkelijk gewonnen van de zware jongens. De laatste partij verslikte hij zich echter door iets te makkelijk over de partij te denken. Dat gebeurd Friso in de toekomst dus nooit meer, liever hier dan…. Evengoed het seizoen gestart met een goede tweede plaats. Ga er maar aanstaan judoën tegen personen die 15-20% meer in de strijd te gooien hebben.