Skip to main content

Prijzen en veel mooi grondwerk in Beverwijk

Een van de laatste wedstrijden van het seizoen was het Open Beverwijkse kampioenschap.
Het werd een behoorlijke dag waar veel judoka's toch wel een stuk progressie van dit seizoen lieten zien. Vooral het technische grondwerk was een lust voor het oog. 
Cas Pruiksma, Sem Schaap en Esmee Kroon werden kampioen, Mika Kroon en Max Dekker werden tweede en brons was er voor Mouro Agaart en Demi Traas.
Kiran Smit, Milla Agaart en Mitchel Schröder verloren hun partij om het brons.
Steven Kroon behaalde zijn diploma Scheidsrechter 3B.

Voor de a en b pupillen werd er gestreden in poules in de normale gewichtsklassen, maar ook op kleur band. Bij de a-pupillen kwamen Cas Pruiksma en Sem Schaap op de tatami.
Na het mislukte toernooi in Venray stak Cas er vandaag met kop en schouders bovenuit. Vier linkse heupworpen brachten hem het kampioenschap. Er werd gescoord met kubi-nage, uchi-mata en harai-goshi.

Sem deed het ook uitstekend. Hij doet eigenlijk pas sinds dit half jaar meerdere wedstrijden en liet vandaag opnieuw zien lekker mee te kunnen. Zijn eerste partij verloor Sem, maar de overige drie partijen won hij met ippon. Vooral de laatste (binnenwaartse haak) was een mooie. De diverse judoka's wonnen allemaal van elkaar, zodat Sem op judopunten uitgeroepen werd tot kampioen.

Mouro Agaart, Mika Kroon en Max Dekker waren de b-pupillen, die in actie kwamen.
Mouro verweerde zich de eerste partij goed maar verloor uiteindelijk met een binnenwaartse haak. De tweede en derde partij won Mouro. Helaas was de tweede partij op beslissing en moest hij op judopunten genoegen nemen met het brons. Met de wedstrijden van afgelopen maanden doet Mouro weer wat ritme op en gaat het steeds weer iets beter.

Mika zat lekker in een grote poule en kon daardoor vijf partijen draaien. Het begin was wat stroef met een overwinning op beslissing en een verliespartij. Hierna kwam ze echter op stoom en scoorde onder andere tweemaal ippon met een houdgreep na haakje maken binden omlopen. Een tweede plaats en een trots gevoel op zichzelf omdat ze met een mooie techniek op de grond wist te scoren waren Mika haar deel.

Bij Max ging de eerste partij wat onwennig. Hij was te enthousiast en werd met een yugo overgenomen. Dit was tevens de einduitslag van de partij. Hierna ging het een stuk beter. Max won in vrij korte tijd drie partijen op rij en werd tweede. De laatste partij won Max evenals Mika met haakje maken binden omlopen. Zo was weer te zien dat aandacht aan techniek en grondwerk nooit verkeerd is en leidt tot scores!

Voor de judoka's in het -15 jaar blok werd er gejudood met een dubbel eliminatie systeem.
Timo Poelwijk verloor zijn eerste partij, waarna hij zijn trainingsmaatje bij de talententraining, Pepijn, versloeg. In de volgende herkansingsronde moest Timo aftikken voor een wurging. Op naar het volgende seizoen! Je staat er in ieder geval weer Timo!

Rick Janssen en Kiran Smit stonden beiden in de klasse -42 kg, maar wel in een andere poule. Rick trof in zijn eerste partij meteen de sterkste tegenstander. Ondanks goede momenten in deze partij verloor hij met een yugo. In de herkansingen blesseerde Rick zichzelf bij het aanzetten van een wurging. Het werd een ippon en een zere pols. Enigszins gehinderd moest hij vervolgens de winst aan de tegenpartij laten.

Kiran Smit verloor zijn eerste partij, maar kwam sterk terug met twee overwinningen. De partij om het brons was een superspannende met een waza-ari achterstand, een eigen waza-ari een houdgreep voor en tegen. Uiteindelijk bleek de andere jongen net iets sterker.. Toch een goede dag, waarin al heel wat groei in het eerste halfjaar -15 te zien was.

Mitchel Schröder heeft ook een enorme groei gemaakt in zijn judo en kan al deels aanhaken met de subtop in zijn klasse, ondanks dat hij bijna twee gewichtsklasses omhoog is gegaan dit jaar. De eerste partij verloor hij na een goede partij door een pakkingsfout. In de herkansingen was het zijn beurt om te scoren. Tot de partij om het brons. Ook Mitchel strandde in het zicht van de medailles.

Tot slot de meiden -15 jaar.
Milla Agaart had weer sterke dames tegenover zich. Ze stond al wat beter op haar benen, maar had ook teveel ontzag voor haar tegenstandster ookal was deze 5e van Nederland in de klasse. Via de herkansingen kwam ze tot de partij om het brons, welke helaas iets te snel verloren ging met een veeg.

Esmee Kroon werd door de organisatie teruggeplaatst naar de -40 kg klasse geplaatst en had daar een uitprobeer dagje. Ze was veruit de sterkste en scoorde tweemaal met yoko-tomoe-nage en eenmaal met een uchi-mata. Ze had één tegenstandster van formaat de nummer twee van Nederland -36 kg. Deze dame had echter weinig in te brengen bij Esmee dus het kampioenschap voor de oudste Kroon..

Demi Traas kon haar Venray vorm niet helemaal doorzetten en verloor na een vrijloting haar eerste partij. De pakking goed geregeld, alleen ze vergat het vervolg. In de herkansingen was Demi veruit de betere en won drie partijen met ippon. Voor haar een 3e plaats om het seizoen af te sluiten.

Tijdens de Open Beverwijkse kampioenschappen deed Steven Kroon examen voor een hogere scheidsrechterslicentie. Hij slaagde met verve!

Een van de laatste wedstrijden van het seizoen toonde zoals gezegd de progressie van een deel van de judoka's (en daarbij ook wat punten om aan te werken). Met een tevreden gevoel kan hier toch wel op teruggekeken worden!