Skip to main content

-15 judoka's laten zich gelden in Hoogeveen

Waar het jaar normaliter door de senioren wordt afgesloten met het Oliebollentoernooi in Hoogwoud was dit jaar het Kersttoernooi van Budovereniging Hoogeveen de jaarafsluiter.
Het was een leuk toernooi, goed georganiseerd en de judoka's kwamen terug met mooie medailles. Goud was er voor Esmee Kroon, Rik Peters en Friso Schotanus. Dennis Peereboom werd tweede en brons was er voor Rick Janssen.

Bij de lees verder een uitgebreid verslag van Meester Ton.

 

Drie kampioenen in Hoogeveen.

Goud voor, Rick Peters, Friso Schotanus en Esmee Kroon.

Voor de verandering was er een groep van acht judoka’s afgereisd naar Hoogeveen. Dat betekende op tijd het bed uit en een pittige autorit.

Ik was er nog nooit geweest en kende het stadje alleen van de aardrijkskundeles van vroeger op de lagere school.

De gloednieuwe sporthal met daarin twaalf matten zag er prachtig uit en ook de organisatie verliep vlekkenlos. Een flink scheidsrechterskorps deed ook zijn best om in alle partijen de goede winnaar aan te wijzen.

Timo Poelwijk mocht s ’morgens om negen uur de spits afbijten. Dat ging de eerste partij niet geheel volgens plan omdat hij, voor hem een, nieuwe techniek uitprobeerde. In een flits besloot hij om de inzet van zijn opponent met een ura-nage over te nemen, had hij wel eens iemand zien doen, maar hij zelf onderuit en moest dit experiment met een waza-ari tegen bekopen. De tweede pot ging Timo er met een schouderworp overheen.

Potje drie ging gelijk op en kwam Timo er op winst omdat te tegenpartij een straf aan zijn broek kreeg voor inactiviteit. Partij vier kwam Timo goed op dreef en scoorde ippon door twee opgetelde waza-ari’s. Voor een derde plaats kwam Timo net één judopunt te kort.

 

In het tweede blok kwamen Rick Janssen, Kiran Smit Rik Peters en Nina Alwart in actie.

 

Ze kwamen verdeeld over de hele zaal in actie dus dat werd heen en weer lopen. Gelukkig kreeg ik hulp van de vader van Rik Peters, die zijn zoon in de gaten hield.

Rick Janssen wist zijn eerste partij met een houdgreep te winnen een lekkere binnenkomer. Partij twee ging met een yugo verloren. Partij drie was weer voor Rick hij pakte met een waza-ari de winst De vierde partij is mij ontgaan of heb ik niet genoteerd, dat kan ook nog. Rick ging er uiteindelijk met een bronzen medaille vandoor. Lekker gedraaid Rick alleen nog was oefenen op de explosiviteit van jouw uchi-mata, zodat de tegenstanders er vol overheen gaan met een ippon. Jouw benen zijn er lang genoeg voor.

 

Kiran Smit verloor de eerste pot met twee waza-ari’s, omdat Kiran er moeite mee had om zijn pakking op orde te krijgen. Partij twee werd gewonnen met een fraaie o-soto-gari waar Kiran ippon voor kreeg. Partij drie ging met een waza-ari verloren. Dan moet er nog een partij zijn geweest die ik niet heb gezien. Voor Kiran was er helaas geen prijs op dit toernooi.

 

Nina Alwart ging op deze dag ook niet lekker. Nina verloor drie partijen op rij. De eerste liet zij zich verrassen door dat ze na Hajime onmiddellijk links om haar nek werd gepakt en geworpen. Haar tegenspeelster kreeg hier een waza-ari voor en dat was ook de einduitslag. De twee daarop volgende partijen kwam Nina in een houdgreep terecht. Gelukkig wist Nina het toernooi positief af te sluiten en wist ze de laatste partij met een houdgreep te winnen.

 

Rik Peters zag ik uit mijn ooghoek een o-soto-gari overnemen met een o-soto-gari, echt zo’n Go-no-Sen-Kata overname. Rik was duidelijk de sterkste judoka van zijn poule en won al zijn zes partijen. Staand zoals gezegd met een o-soto-gari, maar ook een voetveeg en schouderworp op knieën, in het ne-waza twee houdgrepen en een verwurging. Rik was dan ook de terechte kampioen.

 

In het derde blok was het Dennis Peereboom die verrassend goed voor de dag kwam. Dennis is een judoka die stevig op zijn judobenen staat en zich uit de meest onmogelijke situaties weet te draaien. Ook op de grond weet hij zijn mannetje te staan. Dennis wist de eerste twee partijen dan ook te winnen met ijzersterke houdgrepen. De derde partij greep hij de winst met twee waza-ari’s. Partij vier ging verloren van de latere kampioen maar om het zilver/brons was Dennis weer de sterkste en wist hij met een houdgreep te winnen en de tweede plaats veilig te stellen.

 

Blok vier.

Onze twee laatste troeven kwamen nu aan bod. Met in de zaal de vader van Friso als clubfotograaf en Steven Kroon als hulpcoach. Het laatste tweetal zat gelukkig tegen over elkaar op mat 11 en mat 1 zodat het overzichtelijk bleef.

 

Friso was in deze poule duidelijk de sterkste judoka. Hij liet er geen twijfel over bestaan. De eerste partij werd vlot gewonnen met een maki komi techniek gevolgd door een houdgreep. De tweede pot ging Friso zelf per ongeluk onderuit doordat zijn o-uchi-gari werd overgenomen. Het bleef bij een waza-ari en kon hij de zaken even later rechttrekken, door zijn opponent met een yugo gevolgd door houdgreep te verslaan. Daarna werd er weer met een houdgreep gescoord en de laatste pot was er winst met een verwurgingstechniek.

 

Esmee Kroon kwam lekker op gang door de eerste twee partijen met een houdgreep te winnen. Tegenstandster drie kwam ook in een houdgreep terecht, maar wist zich er bij de 19e seconde uit te bevrijden. Om dit te voorkomen, even een puntje van training met de heupen. Partij vier was een taai meisje dat veel met haar bovenlichaam bewoog waar Esmee niet zo goed raad wist. Toen het zakje van het tijdsignaal door de lucht suisde wist Esmee een yugo te scoren en zo een zwaar bevochten overwinning te boeken. Als kruisfinale gebruikte men een poultje van vier deelnemers en als al je al van een van deze deelnemers gespeeld had hoefde je daar niet meer tegen. De eerste partij in dit winnaars-poultje werd nipt gewonnen met een meer aanvallen van Esmee waardoor de tegenpartij een shido kreeg. De laatste partij werd weer met ruime cijfers gewonnen. 2x7 is ook 10 punten met judo. Dus ook goud voor Esmee.

Al met al een goed bezet toernooi, goed georganiseerd en voor herhaling vatbaar.