Skip to main content

Medailles in Lelystad en 't Zand

Zoals dit seizoen wel vaker zal gebeuren werd er zaterdag op twee plaatsen gestreden om de medailles.
In Lelystad kwamen Mika en Esmee Kroon en Milla Agaart in actie. Met vier overwinningen werd Esmee kampioen, zusje Mika won tweemaal en pakte het brons. Milla Agaart redde het helaas niet in het sterke deelnemersveld.

De 30e editie van het Koegrastoernooi leverde danpunten en het kampioenschap op voor Lucielle Hendriks. Friso Zigterman, Rick Janssen en Rik Peters werden tweede. Een verslag onder de foto!

In 't Zand was Friso Zigterman de enige B pupil, die in actie kwam. Hij won een zilveren medaille door eerst in de poule viermaal te winnen en vervolgens ook in de kruisfinale de winnende lijn door te trekken. De eerste overwinning was er al binnen 7 sec. Partij twee werd gewonnen met eerst een waza-ari en daarna ippon. Ook in de volgende partij was er winst door een waza-ari gevolgd met een houdgreep die  een ippon opleverde. Het vierde en laatste potje in de poule gaf weer eenzelfde beeld: waza-ari met een werptechniek en een ippon met een houdgreep. De halve finale eindigde met een zwaar bevochten overwinning en werd gewonnen op scheidsrechters beslissing. In de finale was zijn tegenstander te sterk, deze partij ging met een ippon verloren, maar evengoed een verdiende tweede plek werd mee naar Alkmaar.

In het middagblok kwamen nog zes judoka's in actie:

Omdat Lucielle Hendriks zich vrijdag ziek had afgemeld om stage te lopen was het de vraag of ze zou deelnemen aan het toernooi. Niet geheel fit kwam ze toch opdagen en won de eerste partij met een waza-ari voor uchi-mata. Het was een bekende tegenstandster waar Luus normaal niet zo veel moeite mee zou moeten hebben. Nu lagen de kaarten ondanks de winst anders. Ze moet 3 minuten vol aan de bak om op de been te blijven. Partij twee ging beter en er werd door Lucielle met twee waza-ari’s voor een 11e beenworp gevolgd door ippon voor houdgreep. Even naar de wc om op adem te komen en toen de laatste partij die werd echt op karakter gewonnen. Wederom stonden er na een paar minuten twee waza-ari’s op het bord. Luuc haar opponent moest aftikken voor een verwurging. Een knappe prestatie om deze gouden plak en de eerste danpunten voor de tweede dan mee te nemen naar Heerhugowaard.

Inmiddels hadden onze Ri©ken ook gejudood. 
Rik Peters behaalde de eerste winst met een houdgreep. De tweede pot werd gewonnen met een schouderworp op knieën, (waza-ari) gevolgd door weer een houdgreep. De derde partij was een kopie van de tweede dus weer winst met een houdgreep. Partij vier scoorde Rik met een tani-o-toshi en zo was de finale bereikt. Hier ging de winst naar de tegenpartij de met een sutemi een waza-ari scoorde. Voor onze club was de tweede zilveren plak binnen.

Rick Janssen, is uchi-mata specialist aan het worden, (zal meester Paul Kroon goed doen) De eerste en tweede partij werden beiden eerst met uchi-mata, (waza-ari) gevolgd door een houdgreep gewonnen. Partij drie werd gewonnen door een combinatie van uchi-mata en o-uchi-gari – ippon. De vierde partij werd gewonnen met een verwurgingstechniek, zijn tegenstander vergat op tijd af te tikken en was even zijn boekje kwijt. In de finale moest Rick tegen de NK kampioen, die was een maatje te groot. Rick hield nog heel lang stand maar verloor de pot en werd tweede.

Max Dekker en Timo Poelwijk wisten nog wel de kruisfinale te bereiken strandden hier. Max werd uitgeschakeld door Timo, die vervolgens om het brons verloor. Timo heb ik goed kunnen volgen en had het ondanks vier winstpartijen behoorlijk zwaar. Beide judoka’s hebben gevochten voor wat ze waard waren en dat was voor mij als coach goed om te zien. Op naar de volgende toernooien en edities waar er vooral voor Max Dekker met zijn 11 jaar en oranje band wel een mooie medaille in het vat moet zitten.

Kiran Smit had het ook zwaar in de voor hem redelijk nieuwe klasse -50 kg. Met twee overwinningen kwam hij niet door de poule, maar is ook zeker niet kansloos uitgeschakeld. Ook voor hem lekker blijven doortrainen dan komen de medailles vanzelf!