Skip to main content

Open Helderse 2018

Dit weekend kwamen er op verschillende fronten weer judoka's in actie. Zaterdag en zondag werd er in Den Helder gejudood op de Open Helderse kampioenschappen.
Hier was er zilver voor Djaz Hartman en Timo Poelwijk. Een derde plaats was er voor: Rosalie van Oogen, Sem Schaap, Tim van Dijkhuizen, Amber Koopmans en Matthijs Snijders.
Zaterdag werd er op Papendal weer deelgenomen aan de -18 jaar selectie weekendtraining voor selectie voor de European Cadet Cups.
Zondag was er tevens een toernooi in Almere, waar Steven Kroon slaagde voor zijn scheidsrechter A licentie.

Het idee van judoën in poules bij de jeugd is een goede, jammer dat er veel judoka’s in te kleine poultjes zaten en na twee of drie wedstrijden waren uit gejudood.Djaz Hartman en Russell van Willigen mochten de eerste partij direct te elkaar. Djaz won met een houdgreep. Verder won Djaz met een heupworp en verloor met een houdgreep. Russell verloor zijn partijen in de qua gewicht samengevoegde en kwam daardoor niet op het podium.

De sporthal is megagroot met als nadeel dat je in je eentje niet iedereen kan coachen.
Zo moest ik van tijd tot tijd vragen waarmee men had gewonnen. Tim Dijkhuizen won zijn eerste partij met een o-soto-gari. Met verschillende worpen en een houdgreep werd Tim tweede van zijn poule. Omdat er in zijn gewichtsklasse -46 kg nog een poule was kwam er een kruisfinale. De kruisfinale werd verloren met een linkse heupworp en zo pakte Tim het brons. Sem Schaap heb ik niet helemaal kunnen volgen, wat ik wel heb gezien is dat Sem met een linkse heupworp heeft verloren maar ook met een heupworp heeft gewonnen. Voor Sem was er ook een bronzen medaille.
Ten opzichte van vorig jaar had men het opnoemen van ontbrekende namen bij een mat verbeterd. Maar dit jaar was er weer een ander probleem. Rosalie die vier wedstrijden had gewonnen en er twee had verloren werd tijdens de prijsuitreiking van haar gewichtsklasse niet opgenoemd. Dat was even slikken en vragen hoe dat nu kon. Wij naar de jurytafel om de poule te kunnen controleren. Het probleem zat hem in het volgende: Rosalie had een partij gewonnen, omdat haar tegenspeler opgaf met een blessure. De tafeljury gaf Rosalie wel de winst maar één judopunt in plaats van 10 punten. Twee andere meiden hadden ook van elkaar verloren dus ging het om de judopunten. Rosalie kwam er door deze beslissing een paar te kort. Toen dit was hersteld ging men uit van de onderlinge uitslag en die bleek Rosalie verloren te hebben. Maar er bleek ook dat er drie meiden met hetzelfde aantal judopunten te zijn geëindigd. Van het andere meisje had Rosalie weer gewonnen. Het drietal zou dus moeten overspelen. Maar het onderzoek had zoveel tijd in beslag genomen dat de meiden die op het podium hadden gestaan weg waren. De oplossing een bronzen medaille en het probleem was opgelost.

Door twee winst partijen maar ook twee verliespartijen bereikte Friso Zigterman het ereschavot ook niet. Suzanna van Oogen, Max Dekker, Emma de Kroon, Kiran Smit, Rick Janssen en Esmee Vendrig kwamen ook niet door hun poule heen. Volgende keer beter.

Timo Poelwijk zat in een grote poule, dan is het gebruikelijk dat men een zogenaamd dubbele eliminatie systeem hanteert. Met andere worden, als je in de beginfase twee keer verliest lig je er uit. Timo wist vier partijen op rij te winnen de eerst met uchi-mata opponent twee ging plat met een veeg. Derde partij werd een stugge en werd op drie straffen beslist. De kruisfinale werd weer met een prachtige voetveeg gewonnen. De finale werd helaas met een overname verloren. Lekker gejudood Timo. Bij de zwaargewichten hadden wij twee deelnemers, Matthijs en Patrick. Matthijs won van Patrick met een maki-komi techniek waarvoor hij een waza-ari kreeg. Omdat er zich maar vier judoka’s hadden ingeschreven in deze categorie en de andere twee partijen werden verloren ging Patrick met lege handen naar huis en Matthijs er verder twee verloor kwam Matthijs op de derde plaats te staan.

Amber zat ook in een poule van drie judoka’s om nog een paar partijen te kunnen judoën kwam en twee keer tegen elkaar uit. Amber wist nog een keer op voorsprong te komen met een waza-ari maar als lichtste van de poule kwam ze gewicht te kort om een vuist te maken en verloor ze haar partijen. Wel een derde plaats.