Skip to main content

Tweemaal zilver en tweemaal brons op Residentie Judotoernooi.

In het weekend van 8 en 9 november stond de tweede editie van het internationale Residentie Judotoernooi op het programma. Voor de B-pupillen, -15 jaar en senioren een normaal toernooi, voor de -18 jaar judoka’s het eerste meetmoment in het kwalificatietraject naar het EK en WK -18 jaar evenals de Jeugd Olympische dagen in 2015.

Het weekend werd afgetrapt door Esmee Kroon. Een dag eerder nog ziek thuis, maar op de vroege ochtend volledig uitgerust en klaar voor de strijd. Het ging helaas iets minder dan we de laatste tijd gewend zijn geraakt. Esmee deed haar uiterste best, maar het ging niet altijd zoals zij zelf wilde, evengoed op een mindere dag ook nog een derde plaats op dit grote internationale toernooi.Volgende judoka, die in actie kwam was Hessel Moens. Rond de klok van enen diende hij in actie te komen, maar het toernooi liep al aardig uit. Met een vrij loting in de eerste ronde duurde het wachten nog langer. De eerste partij werd snel winnend afgesloten. Met een maki-komi bracht Hessel zijn tegenstander naar de grond en de waza-ari werd met behulp van een houdgreep ippon. Gevolg was weer een behoorlijke tijd wachten.. En wel in de kwartfinale op een jongen uit Letland. Deze was ontzettend snel met zijn schouderworpen en andere inzetten. Hessel verloor de partij. In de herkansingen werd de draad weer opgepakt. Na een voorsprong werd er een mooie ippon gescoord met tomoe-nage. Hierna (rond 16.30 uur) wachtte Christopher Groot van Judo Yushi. Deze jongen is nog een maatje te groot voor Hessel, waardoor hij bleef steken op een 7e plaats. Wel was je de 3e Nederlander van de eindranking achter de twee finalisten van het NK.

Intussen was ook Timo de Jong begonnen aan zijn toernooi. Timo lijkt echt weer een stapje te hebben gemaakt. Hij was lekker beweeglijk en plaatste aanvallen met diverse worpen. Zijn eerste partij meteen een lastige tegenstander. Tegen het eind van de partij viel de beslissing voor Timo door te scoren met een houdgreep.

Partij twee ging wat eenvoudiger. Na een waza-ari voorsprong werd de ippon gemaakt met uchi-mata.

De finale partij was tegen Dennis Peereboom van Hajime. De mannen staan intussen maandelijks tegenover elkaar tijdens wedstrijden en beginnen elkaar door en door te kennen. Timo zette de lijn van vandaag door en bewoog lekker over de mat en startte telkens met een goede pakking. Dennis kwam hierdoor op een shido. Tegen het eind van de partij werd Dennis steeds gevaarlijker met zijn aanvallen wat uiteindelijk resulteerde in een waza-ari tegen. De partij duurde net twee seconden te lang, want in de lucht ging de zoemer. Een mooie tweede plaats, maar nog mooier dat Timo de afgelopen periode weer een stapje voorwaarts gemaakt heeft in zijn judo.

Patrick Groot had wat pech met zijn poule indeling, een poule van drie met daarin de sterkste judoka's. De jongen uit Letland werd kampioen en bleek ook voor Patrick te sterk. De tweede tegenstander was een beetje gelijkwaardig en kreeg weinig vat op ons lange zwaargewicht. Met tani-o-toshi werd een voorsprong gepakt, helaas werd dezelfde worp Patrick fataal. Hij landde zelf op zijn rug met tegenstander bovenop, die zo een houdgreep kon pakken.

De avond was de tatami het terrein van de junioren senioren. Linda Klaver draaide hier haar eerste wedstrijd van het seizoen. Door een tijdgebrek om zelf vaker dan eenmaal per week te trainen mistte vooral op de grond scherpte en reactie vermogen, waar de tegenpartij dankbaar gebruik van maakte. Met sumi-gaeshi en uchi-mata werden punten gescoord om zo evengoed het brons te bemachtigen.

De zondag stond in het teken van het eerste meetmoment in de EK/WK kwalificatie cyclus voor de judoka's onder 18 jaar. In actie zouden komen Lucielle Hendriks, Dhemerson van Stralen en Matthijs Snijders.

Voor Lucielle was het toernooi een goed punt om eens te kijken waar ze precies staat en naar welk niveau er het komende jaar/ anderhalf jaar gegroeid moet worden.

Na een goede warming up werd er meteen een dame getroffen, die vorig seizoen nog Nederlands kampioen werd. Lucielle dacht deze dame even uit de worp te tillen, maar bleek iets te laat en verloor met ippon. In de herkansingen ook een pittige dame, die van aanpakken wist. Halverwege de partij lukte de tilactie nu wel en was er een mooie ippon. Nu kreeg ze Melissa Loen tegenover haar. Wederom een brok aan ervaring en NK medailles. Ditmaal ging de partij verloren met een sankaku houdgreep. Een goede ervaring voor Lucielle in een supersterk bezette gewichtsklasse, waar er een tiental meiden rondloopt met echt een hoog niveau.

Ook nu liep het toernooi weer aardig uit. Mede door problemen met de printer en het computersysteem.

Dhemerson van Stralen had zich vorig jaar al voorgenomen hier nooit meer deel te nemen aan dit toernooi, maar omdat het toernooi is aangewezen als meetmoment had hij weinig keuze.

Voor 'Dede' staat dit seizoen in het teken om kwalificatie af te dwingen voor een paar Europa Cuptoernooien om in 2016 te pieken als hij laatstejaars -18 is.

Hij zat in de poule, die driekwartier te laat begon, bij de ander helft van zijn klasse was devertraging anderhalf uur..

De eerste partij werd vrij eenvoudig gewonnen. Een snelle voorsprong met een veeg en ippon met een verwurging. Ronde drie werd een conditioneel zware partij, maar door straffen voor de tegenpartij werd de partij gewonnen.

In de kwartfinale de eerste geduchte tegenstander de oud-Nederlands kampioen -15 jaar. De rusttijd tussen partij twee en drie was maarliefst tweeëneenhalf uur!!. Op een goede analyse van hem volgde een sterke partij van Dhemerson zijn kant. Al snel liep zijn tegenstander op tegen twee shido's en moest meer risico nemen. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. Met een voetveeg was er een ippon. Rond vier uur de halve finale tegen de jongen met wie hij vooraf nog de warming-up had gedaan. De partij ging gelijk op. Er kwam een shido voor Dede, die de ene scheidsrechter weg wuifde. Een schouderworp leverde een bij een van de scheidsrechters een yugo op, bij de anderen weer niet. De shido gaf een het eind van de tijd de doorslag.

Om het brons de gedoodverfde favoriete in deze klasse, judoka Hsia uit Nijmegen. Deze jongen werd goed opgevangen, maar bleek een maatje te groot.

De goede judodag werd helaas niet beloond met een medaille, maar de vijfde plaats is toch ook belangrijk voor de kwalificatiepunten voor uitzending naar buitenlandse toernooien.

Intussen was ook Matthijs Snijders aan zijn toernooi begonnen. Als laatstejaars -18 wordt het dit jaar het jaar van de waarheid voor hem. Veel tegenstanders van de afgelopen jaren hebben de poule verlaten, dus op naar opnieuw kwalificatie voor de Europa Cuptoernooien en de felbegeerde NK medaille. Tegen Younes Braakhuis werd aanvankelijk goed gestart, maar toch ging 'Ari' met een schouderworp ten onder. Bas Dijkstra van Slingerland moest er wel aan geloven met een mooie harai-goshi werd ippon gescoord en was het zilver een feit.