Skip to main content

Brons voor Dhemerson in Slovenië

 

Afgelopen weekend hebben Hessel Moens, Dhemerson van Stralen en Matthijs Snijders deelgenomen aan de Koroska Open te Slovenië. Als voorbereiding op eventuele European Cups en bovenal voor de kennismaking met het Oost-Europese judo werd onder de vlag van JTS Haarlem met Kenamju en Judo Academie Amsterdam Slovenj Gradec aangedaan.

 

Vrijdagochtend vroeg vertrokken de mannen met coach Linda en supporter Walter als chauffeur naar de ex-Joegoslavische republiek. Tot ver in het zuiden van Oostenrijk verliep de reis voorspoedig. Halverwege de avond was ook het door de organisatie toegevoegde hotel gevonden 15 km een berg op, op 1500 meter hoogte.

De zaterdag begon vroeg met weging in het hotel om 6.30 uur. De mannen waren keurig op gewicht en na het ontbijt kon Hessel naar de sporthal. Na een warming up met Matthijs startte zijn toernooi met een vrijloting. Hierna stond de Sloveense judoka Jure Sedeu te wachten. Al kijkend naar de wedstrijden kwam Hessel tot de conclusie dat een podiumplaats best tot de mogelijkheden behoorde. Of het hierdoor kwam of door de gehele entourage, Hessel ging strak van de zenuwen de mat op. Ondanks de zenuwen werd de partij wel gewonnen. In de kwartfinale leek Hessel veruit de sterkste en hij domineerde de Sloveense jongen compleet, toen hij zijn tegenstander echter wilde werpen kwam Hessel van te grote afstand in en werd overgenomen. In de herkansingen trof hij eigenlijk de beste judoka van de poule, een Hongaaar, die per ongeluk met een voetveeg onderuit was gegaan. Een ippon van Hessel werd afgekeurd, omdat zijn tegenstander op twee knieën zat tijdens de tai-o-toshi, hierna belandde Hessel meteen in een houdgreep en kwam er niet meer uit. Einde toernooi met een 9e plaats, wat ervaring en leerpunten.

In de middag was het de beurt aan de -16 jaar judoka's. In de klasse -60 kg kwam Dhemerson van Stralen op de mat. Hij opende tegen de Italiaan Erik de Luca. Het was vanaf het eerste pakkingsgevecht aanpakken geblazen. Op de grond werd de partij besliste met een rollende armklem. Volgende opponent was een jongen uit Litouwen. Dédé scoorde met een schouderworp op knieën en met een voetveeg besliste hij de partij in zijn voordeel. De kwartfinale was bereikt met een judoka uit Slowakije als tegenstander, deze jongen had in het voortraject aardig wat indruk gemaakt. Dede had de jongen echter goed onder controle en won opnieuw met een voetveeg. In de halve finale was bereikt. Hierin trof hij helaas niet de judoka uit Japan, maar een jongen uit Azerbeidjan. De andere twee halve finalisten waren ook jongens uit Azerbeidjan. De wedstrijd was ook nu weer behoorlijk onder controle, maar leverde ook veel ergernissen op over het op knieën duiken en buiten de mat stappen van de tegenpartij. De scheidsrechter stoorde zich ook, maar dan aan het gejoel van de Nederlandse en Azerbeidjaanse supporters. In de golden score toen Asgar Alizada voor de zoveelste keer buiten de mat stapte en hier weer een schijnaanval plaatste, werd Dédé bestraft voor inactiviteit. Gevoelsmatig werd hij gestraft voor het gejoel van de supporters om eindelijk een shido...
Geheel klaar met het toernooi en de scheids werd uiteindelijk toch de draad weer opgepakt voor de strijd om het brons. De Poolse tegenstander had geen schijn van kans en werd eenvoudig met meerdere punten verslagen. Het brons was binnen, maar kon nog niet bekoren. Op het podium omringd door Azerbeidjaanse judoka's gooide hij het liefst zijn medaille a là Henk Grol weg en voelde zich precies hetzelfde. Toch is het een prestatie om trots op te zijn! Als enige West-Europeaanse jongen wist hij het podium te bereiken in de -16 jaar categorie.

Op zondag kwam Dhemerson opnieuw in actie. 's Nachts werd hij nog pislink wakker van het toernooi. In de eerste ronde wilde Dédé graag tegen de kampioen uit Azerbeidjan judoën, helaas kwam die uit in een andere klasse. Het werd een Hongaar. Deze jongen werd tegen het eind van de partij met een houdgreep gewonnen. Het vervolg was tegen een judoka uit Tjechië, de inspanningen van de dag ervoor begonnen de tol te eisen. Met een shido werd de partij verloren. Gelukkig was er nog wel een herkansing. Hier werd de vice-Sloveens kampioen compleet opgerold en ging er met vier punten voor vegen en schouderworpen vanaf. Hierna een judoka uit Bulgarije. Het werd een enerverende partij, waar de meeste opwinding niet van het judo kwam, maar door de arbitrage.... De Bulgaarse jongen wilde een verwurging aanzetten, de scheidsrechter riep matté. Judoka's enigszins omhoog en verwurging werd losgelaten, waarna de jongen opnieuw de verwurging aanzette en Dédé aftikte om niet knock out te gaan. Ippon tegen na matté, tegenpartij als winnaar van de mat. Vijftien minuten discussie later werd de partij toch weer voortgezet. Een shido werd de laatste minuut fataal. Tijdens het tweede toernooi een 9e plaats...  

Tot slot was het de beurt aan Matthijs Snijders. Matthijs was naast zijn tegenstanders een klein jongetje. Zijn tegenstanders waren niet alleen een jaar ouder, maar bovenal zo'n 40 kg zwaarder en een kop groter. Tegen een Oostenrijkse judoka startte Matthijs zeer goed. Fel in de pakking en beweeglijk. De aanvallen van Matthijs leidden helaas niet tot een score, maar gaven de burger moed. Verder in de partij was de pakking eenmaal niet goed en werd hij meteen onder druk gezet. Hierdoor kreeg hij een shido. Tegen het eind van de partij moest extra risico genomen worden en werd een overname het einde van het toernooi. Vasthouden aan het begin Matthijs, dat was erg goed!

Al met al een zeer leerzame ervaring voor de judoka's met een mooie plak voor Dhemerson, hoewel hij daar zelf nog even anders overdenkt, maar intussen toch ook wel trots is op hetgeen hij heeft neergezet.