Skip to main content

Dutch Open 2015

Afgelopen weekend werd in Eindhoven de Dutch Open gehouden. Aan dit toernooi namen een kleine 1900 judoka's deel uit 22 verschillende landen, waaronder ook nationale selecties van Israel en de Verenigde Arabische Emiraten.
Om door de vele deelnemers per poule heen te komen werd er gedraaid volgens het Brazilaanse systeem wat betekent dat alleen een judoka, die verliest van een halve finalist een herkansing krijgt. Namens Randers de Geus kwamen vijf judoka's in actie.


Hessel Moens was onze enige deelnemer op zaterdag. In een poule met een kleine vijftig deelnemers kon hij behoorlijk aan de bak en eens zien waar hij op het moment staat. Hij startte met twee ippon overwinningen tegen Steffen Kleeman en Kyandro Genbrugge. De eerste partij werd er gewonnen met een sumi-gaeshi, partij twee bracht een sankaku de overwinning. Tegen Christopher Groot van Judo Yushi ging het met een waza-ari mis. In de herkansingen werd er weer met ippon gewonnen. Helaas vond Hessel hierna met een yugo verlies zijn Waterloo en moest genoegen nemen met een 9e plaats als vijfde Nederlander. 
Op zondag kwamen vier judoka's in actie. Voor de meiden Lucielle en Esmee zou het toernooi een goede leerschool zijn voor het niveau waar zij de komende jaren naar toe moeten werken. Het bleek inderdaad een goede leerschool. Zij hebben weer wat ervaring opgedaan voor hun ontwikkelong de komende jaren.
Matthijs Snijders liet diverse kansen op een medaille onbenut en baalde hier zelf nog het allermeest van. Volgende keer maar weer beter?

Meeste indruk op zondag werd echter gemaakt door Dhemerson van Stralen. Voor hem stond het toernooi al met hoofdletters en omcirceld in de agenda.In verband met de nieuwe indeling en verkleining van de kernploeg en voor uitzending naar diverse European Cups was vandaag een goed resultaat vereist. De eerste twee rondes werden een Belg en een Nederlander verslagen met yugo en een ippon voor een verwurging. Hierna trof hij een van de drie zeer sterke Zwitsers in zijn poule. Met twee tegen een shido ging de partij verloren. Gelukkig won deze jongen wel zijn kwartfinale, zodat er nog een herkansing in zat. Eerst werd een Britse jongen verslagen met veel diverse scores en shido's. Nu kwam het er op aan met als tegenstanders Nederlandse jongens, die net als hij dingen naar een plek in de kernploeg en uitzending naar European Cups. Ryan Lo-a-Njoe had net als in Den Haag opnieuw geen antwoord op het judo van Dédé. Ook Yanick van der Kolk had geen antwoord op het judo van Dédé en liet zich verleiden tot een vierde shido. Om het brons werd er verloren, maar opnieuw heeft Dhemerson bewezen bij de beste Nederlandse judoka's in zijn klasse te behoren zeker ook omdat hij de enige is uit 1999 die zover komt.