Skip to main content

 

Zilver en brons op Noord-Hollands kampioenschap

De Noord-Hollandse kampioenschappen -15 jaar hebben twee prijswinnaars en tickets voor het NK te Eindhoven opgeleverd.

In de ochtendgroep kwamen Esmee Kroon, Demi Traas en Rick Janssen in actie. Demi startte tegen Isabel Wiebers. Veruit de sterkste judoka in deze klasse. De partij ging verloren en via de herkansingen moest Demi op naar het podium. Esmee won haar partij en trof in de halve finale voornoemde Isabel. Ook Esmee kon deze judoka niet verslaan met als gevolg dat na een overwinning voor Demi beide meiden om het brons stonden. Esmee won haar partij snel met een verwurging, Demi verloor na een onoplettendheidje met een yugo. Brons voor Esmee.

Bij de jongens was intussen ook Rick Janssen gestart. De eerste partij was meteen tegen de uiteindelijke kampioen.. Met een harde knal belandde Rick via zijn rug en hoofd op de mat. In de herkansingen maakte gedurende de partij onzekerheid plaats voor het idee te kunnen winnen. De drie minuten waren lang genoeg voor deze omschakeling. Met een waza-ari door naar de volgende ronde. De judoka van Hajime werd met twee yugo's verlagen. De derde ronde van de herkansingen bleek er een te ver. Rick was wederom de meest aanvallende partij, maar een yugo voor een overname werd hem fataal.

Toch een toernooi om trots op te zijn. Op naar de komende jaren.

In de middag opnieuw drie troeven. Hessel Moens behoort in Nederland tot een van de beste vijf, maar valt telkens net buiten het podium. Vandaag bleek het verschil met de rest maar eens. Het was omdat Hessel tweemaal tijd gebruikte om een worp te volgen met een houdgreep, anders was hij nog sneller klaar geweest. Met anderhalve minuut waren er drie partijen gewonnen en was de finale bereikt. Eenmaal een linkse o-soto-gari en tweemaal een kami-shiho-gatame. In de finale werd een moment van niet opletten de eerste 10 seconde afgestraft met een yugo. Dat was ook de einduitslag. Om plek twee en drie werd weer orde op zaken gesteld. Met een verwurging was er ippon en zilver in de klasse -50 kg.

Een klasse hoger wonnen Gabriel van Stralen en Friso Schotanus allebei hun eerste partij. Er werd goed gejudood, meerdere punten gescoord en dat werd beloond.

Vervolgens liet Gabriel zich volledig verrassen en trof Friso een hele sterke judoka. In de herkansingen een oudere judoka. Deze kreeg Gabriel in de houdgreep, Friso gaf zich tegen hem echter niet gewonnen en vocht als een leeuw tegen de twee jaar oudere jongen. Een eigen actie werd Friso fataal, een hanso suke make voor het met het hoofd in de mat komen met uchi-mata.