Skip to main content

 

Veel medailles op het Omringtoernooi

Tijdens het Omringtoernooi in De Goorn zijn de goede prestaties van een avond eerder voortgezet door de -15 jaar judoka’s en Lucielle Hendriks, die na haar bronzen plak van een avond eerder meteen weer in actie kwam.

Lucielle draaide in een samengevoegde poule -63 kg en -70 kg. De start was meteen tegen Lisa Dollé, Nederlands Kampioene van 2013. Met insluiten vanaf de zijkant gevolgd door een houdgreep greep Lucielle de winst. De twee andere partijen waren op papier makkelijker, maar niets was minder waar. Kirsten van Gulik werd evenals een avond eerder met twee shido’s verslagen. De laatste partij kostte door het gewichtsverschil aardig wat moeite. Uiteindelijk werd ook deze partij met een schouderworp op knieën en een houdgreep gewonnen, met het kampioenschap als gevolg!

Esmee Kroon zat in een behoorlijke poule met daarin de nummer 2 van Nederland in de -40 kg en de nummers 3 van Noord-Holland in de -40 kg klasse (waaronder zij zelf) en -44 kg.
De eerste partij was tegen de mede-bronzen medaillewinnares van de Noord-Hollandse. Het werd een spannende partij waar Esmee diverse keren bijna tot scoren kwam met een voetveeg. Helaas bestaat de koka niet meer. Uiteindelijk werd de partij na vier minuten golden score dus zeven minuten judo beslist met een shido voor de tegenpartij. De zilver medailles winnares van het NK was nog even een maatje te groot evenals de dame uit de -44 kg. Hoewel er toch wel wat kansen waren deze laatste partij.

De slotpartij werd met een ippon gewonnen voor sasae-tsuri-komi-ashi. Een mooie derde plaats in deze sterke poule.

Bij de jongens -15 jaar -50/-55 kg kwamen in het ochtendblok Friso Schotanus, Hessel Moens en Gabriel van Stralen in actie.
Hessel was het niet helemaal eens met de inschrijving in de -55 kg klasse, maar ook hier bleek dat hij goed mee kan komen. Het is tijd om te groeien en verder te ontwikkelen tegen wat zwaardere tegenstanders. De eerste twee partijen werden met diverse scores gewonnen. De laatste partij tegen de nummer 3 van Nederland in deze klasse was een spannende. Uiteindelijk verloor Hessel tegen het einde van de partij met een yugo. Toch weer een tweede plaats aan de lange erelijst van de maanden februari en maart toegevoegd.

Friso Schotanus kon vrij gemakkelijk meedraaien in zijn poule. De worpen vlogen je om de oren, hij won zijn drie poulewedstrijden dan ook met mooie ippons. Ook in de halve finale was er geen twijfel mogelijk wie er de sterkste was, met opnieuw een ippon ging hij door naar de finale. Hier was Christopher Groot zijn tegenstander. Deze tweevoudig vice-kampioen is nog een maatje te groot, maar ook twee jaar ouder. Na dit seizoen komen deze judoka’s elkaar voorlopig niet meer tegen. Een dik verdiende tweede plaats.

Gabriel van Stralen was gebrand op een goed resultaat na de gouden medaille van zijn broer de vorige avond. Tegenstander één was echter een maatje te groot en te sterk. Het herstel was goed met overwinningen met een houdgreep en een verwurging. Partij vier ging helaas verloren, maar in de partij om de medailles was er een overwinning met een tilactie gevolgd door een houdgreep. Een mooie derde plaats voor Gabriël.

De volgende groep bestond uit de -42 kg en -46 kg klasse.

Niels van Bekkum Marks viel in zijn partijen aan bij het leven, maar was net niet geroutineerd genoeg om zijn aanvallen op het juiste moment te plaatsen en of overnames aan te voelen. Dit komt echter alleen bij het oefenen met toernooien. Vandaag geen winstpartij, hopelijk volgende keer beter.

Timo de Jong en Rik Peters draaiden op een mat met veel commotie en consternatie, helaas waren ook zij hier een paar keer bij betrokken.

Rik was de enige judoka uit zijn poule uit 2003. Hij begon met een houdgreep overwinning, hierna verloor Rik met een verwurging. De volgende partij was een problematische. Na veel commotie pakte Rik in de laatste seconde toch de overwinning. De laatste twee partijen gingen verloren tegen oudere judoka’s, wat geen schande was. Maar eens kijken waar je over twee jaar staat Rik als jij de oudste bent!

Timo had het zijn eerste partij erg lastig met de lengte van zijn tegenstander uiteindelijk won hij de partij met een shido. De twee volgende partij waren erg spannend, maar ook die wist Timo met een yugo naar zich toe te trekken. Eenmaal werd er gewonnen met een linkse o-soto-gari, de andere partij werd in de laatste seconde gewonnen met een veeg. De twee laatste partijen gingen verloren tegen opnieuw twee jaar oudere jongens. Evengoed een mooie medaille op Timo zijn eerste -15 jaar toernooi.

Het toernooi werd afgesloten met Rick Janssen. Rick heeft de afgelopen maanden al een paar wedstrijden gedraaid in de -15 en begint steeds beter aan te voelen wat er in bepaalde situaties de oplossing is. De tegenstander uit de eerste partij was de nummer 3 van Noord-Holland uit zijn klasse. Deze jongen was nog een maatje te groot, maar in de twee volgende partijen waren er overwinningen voor Rick. De slotpartij ging erg lang goed, maar eindigde in een houdgreep, zodat ook Rick genoegen moest nemen met het brons, maar toch ook kan terugkijken op een goed toernooi.

Al met al veel medailles vandaag, belangrijker is echter de ontwikkeling van de judoka’s. De verliespartijen waren veelal tegen jongens, die twee jaar ouder waren en dat is zeker geen schande. Jullie willen niet weten wat voor sprongen er gemaakt kunnen worden in twee jaar.