Skip to main content

Slotronde WFJJC

Het Jeugdteam heeft dit seizoen van de West Friese Judo Competitie afgesloten met een vijfde plaats in de eerste klasse.
Zoals in elke ronde waren de verschillen weer klein en heeft het team gestreden voor wat het waard was. Over 135 gedraaide judowedstrijden heeft kampioen Hikari maar zes partijen meer gewonnen dan wij (en dan hebben wij veertien partijen geen -46 kg judoka gehad). Daarbij hebben we met uitzondering van Judo Academie Amsterdam van elk team minstens eenmaal gewonnen.

Vandaag stonden wedstrijden tegen Kata-guruma, Judo Academie Amsterdam en Topjudo Amsterdam Zuidoost op het programma.
De eerste partij besloten we voor het eerst met een volledig team ten tonele te verschijnen. Esmee Kroon en Rik Peters werden beiden een gewicht doorgeschoven, Rik zijn tegenstander trok zich vervolgens terug, de partij werd ruim gewonnen.
Tegen de Amsterdamse teams werd nipt verloren


Nina Alwart
en Friso Zigterman bezetten dit jaar de lichtste klassen en deden dit naar behoren. Hun aanvalslust brak hun wel eens op, maar over het algemeen wisten beiden de partijen te winnen. Nina met allerlei worpen, van ko-uchi-gari tot o-goshi tot ippon-seoi-nage en alles zowel links als rechts. Friso scoorde vooral met zijn beenworpen: o-soto-gari, de-ashi-barai, o-uchi-gari en sasae-tsuri-komi-ashi. Op de grond wonnen zij ook diverse partijen, zowel op doorzettingsvermogen als met gestructureerde kantel- en keertechnieken.

Het middenkader werd vandaag bezet door Yenna Alwart, Rick Janssen, Esmee Kroon en Rik Peters.
Yenna kwam ervaring tekort tegen veelal oudere en ervarenere judoka's. Toch heeft ze de ervaring uit de wedstrijden mee kunnen nemen naar de toernooien met tegenstanders tot en met de oranje band. Hier vecht zij zich volop in en naar de prijzen. Eens kijken of Yenna het komende half jaar de aansluiting kan maken naar de Noord-Hollandse meidentop en over een paar jaar met Noord-Hollands of Nederlands dames eremetaal.
Rick Janssen had de aansluiting naar de Noord-Hollandse B-pupillentop gevonden, maar judoot nu bij de -15 jaar en begint weer in het onderste deel van de ladder. In het jeugdteam draaide hij de afgelopen maanden nog bij de b-pupillen en was dan ook meestal goed voor teampunten. De afgelopen rondes moest hij zijn plek in het team echter delen met Esmee Kroon, zodat hij niet alle wedstrijden in actie mocht komen. Op naar de volgende stappen in het individuele judo, want met zijn lichte gewicht zal hij een jaartje moeten overslaan in het team. 

Esmee begon het seizoen in de -42 kg klasse, maar eindigde de laatste twee rondes in de -38 kg klasse, waarbij ze ook nog partijen in de -42 kg judode. Ze vecht voor het leven tegen de jongens en baalde als een stekker dat zij vandaag geen wurgingen mocht maken. Uiteraard was het binnen twee minuten na deze uitspraak raak. De jongen eindigde in een verwurging, die Esmee in een fractie van een seconde gelukkig niet aanzette. Deze ronde kwam Esmee niet in gevaar en won beide partijen. Op naar de toernooien, waar de verwurgingen wel weer mogen en zij zich kan meten met de -15 jaar meiden.

Rik Peters trof het vandaag wederom niet. Zoals al eerder geschreven werd hij de eerste partij doorgeschoven en trok zijn tegenstander zich terug. Partij twee werd keurig gewonnen, maar de laatste partij was er opnieuw geen tegenstander. Dit terwijl het opdoen van ervaring juist voor Rik erg belangrijk is. De juiste mentaliteit heeft hij al, maar met het opdoen van ervaring kan hij de komende jaren uitgroeien tot een van de sterkste judoka's van Noord-Holland in zijn klasse. Lekker de ingeslagen weg vervolgen Rik!

In het aspirantenblok opnieuw geen -46 kg judoka, wel in actie kwamen Friso Schotanus, Hessel Moens en Yaro Westhoff.
Friso maate zijn debuut in het team. Over het algemeen is de combinatie leeftijd en gewicht voor hem erg ongunstig. Ook nu was hij eigenlijk een jaar te jong, maar ook voor hem is het belangrijk veel wedstrijden te draaien op niveau. Bij de A en B pupillen was Friso over het algemeen een klasse apart, dus om te groeien kunnen juist deze wedstrijden tegen oudere jongens van waarde zijn om in zijn laatste jaar straks (2017) niet alleen in Noord-Holland de sterkste te zijn. Zijn eerste partij won Friso na diverse straffen voor de tegenpartij en een yugo met een maki-komi van een jongen geboren 2000 (Friso is uit 2003) en ook de tweede partij werd winnend afgesloten ditmaal doordat hij geen tegenstander had. Zijn laatste partij was Friso ook de veel betere judoka. Helaas werd zijn tegenstander niet bestraft voor het defensieve judo en Friso wel voor judoën en aanvallen met een crosspakking. Voor ons ben jij de winnaar Friso, de andere jongen was opnieuw een stuk ouder en kwam er niet aan te pas.

Hessel is al jaren een vaste kracht binnen het team en won altijd al de meeste van zijn partijen, dit jaar was zijn persoonlijke doel alle partijen te winnen evenals coach Maxx en Dede de afgelopen jaren hebben gedaan. Hessel slaagde in zijn opzet met wel een kanttekening ten opzichte van de voornoemde judoka's: Hessel heeft slechts drie partijen in zijn eigen klasse gedraaid. De overige twaalf partijen werden een klasse zwaarder gewonnen. Voor komend seizoen zal Hessel op gelijke hoogte proberen te komen met Dede, die twee jaar ongeslagen is geweest met Hessel al dan niet opnieuw een klasse boven zijn eigen gewicht.

Yaro vervulde de teamrol van zwaargewicht. Hij had de pech om als redelijk onervaren wedstrijdjudoka elke ronde judoka's te treffen, die op het NK -15 of al -18 hebben gestaan. Toch stond hij elke keer weer klaar voor het team. De slotronde wierp het draaien van de wedstrijden en de trainingen toch de vruchten af, want toen éénmaal geen prijswinnaar op de Noord-Hollandse tegenover hem stond won hij zijn partij met een ippon voor o-soto-gari! Een terechte beloning Yaro!

Het team werd gecoached door Maxx Bruin, die de judoka's niet alleen van zeer waardevolle tips voorzag maar ook naast de mat druk met de teamspirit bezig was. Op naar volgend seizoen!