Skip to main content

Vijfmaal prijs in Zaandam

Het officiële wedstrijdseizoen is evenals vorig jaar van start gegaan in Zaandam. Vandaag kwamen zes judoka's in actie.

Het ochtendblok bestond uit Kiran Smit en Mitchel Schröder. Na de warming up waren de zenuwen nog niet helemaal verdwenen.

Mitchel startte met een goede partij, maar kon helaas de ippon niet scoren. Hij zat er een aantal keer goed in met uchi-mata, maar de scores bleven beperkt tot een yugo. In de tweede partij werd een waza-ari achterstand weggewerkt met een mooie ippon voor o-uchi-gari. De laatste poulewedstrijd ging helaas verloren. Helemaal niet erg, maar ondanks twee overwinningen uitschakeling in de poulefase op judopunten.

Kiran draaide in een poule van zes. Hij onderscheidde zich met verzorgd grondwerk ten opzichte van alle andere judoka's op het toernooi. Houdgrepen werden gemaakt met armen dubbel andere kant op en overheen stappen evenals met haakje maken omlopen. Helaas kon hij niet alle houdgrepen vasthouden. Staand waren er punten met vooral combinaties naar ko-uchi-gari. Uiteindelijk werd Kiran tweede van de poule met vier overwinningen. In de halve finale lette zijn sterker geachte tegenstander niet op en lag met drie tellen op zijn rug. Een mooie ippon met o-goshi. De finale hoefde door een blessure bij de tegenstander niet gejudood te worden. Een wrange manier om een mooie judo-ochtend te eindigen/ als kampioen te worden uitgeroepen, maar de titel was zeker niet onverdiend!

In de middag kwamen Rick Janssen, Rik Peters, Esmee Kroon en Friso Schotanus in actie.

Rick en Esmee draaiden in dezelfde poule.
Rick deed dat op de van hem bekende wijze. Vol in de aanval (en met bloedmeuzen)... het bracht hem twee overwinningen. Tegen Esmee werd het een spannende strijd. Vlak voor tijd maakte Rick een yugo achterstand goed, waarna de golden score uitsluitsel moest brengen. Na nog eens drie minuten was het Rick, die aan het langste eind trok. De finale ging helaas bij een verwurging op interventie van de scheidsrechter verloren, maar een mooie tweede plaats om het seizoen te starten...

Esmee won vrij gemakkelijk van de twee meiden in de poule. Tegen de jongens bleek het toch wat lastiger. Zowel in de eerste partij als tegen Rick kon ze haar op vechtlust behaalde voorsprong niet vasthouden. Gelukkig komt zij op de vele andere toernooien de jongens niet tegen, maar het strijden tegen en trainen met jongens is een belangrijke voorwaarde om je als judodame te ontwikkelen!

Rik draaide een goed toernooi. Zijn houding was mooi rechtop, hij bewoog goed over de mat en viel lekker aan. Af en toe op de verkeerde momenten, maar er moet natuurlijk nog wel wat te verbeteren zijn...  Driemaal was er een overwinning twee keer werd er verloren, waaronder ook op interventie van de scheidsrechter. Voor beide jongens een teleurstelling, maar ook alvast een goede leerschool. Daarbij toch ook een verdiende derde plaats.

Friso Schotanus begon zijn toernooi ook met lekker aanvallend judo. Twee prachtige ippons waren het gevolg. Dit kon hij echter niet helemaal voortzetten mede door het leeftijds- en gewichtsverschil. Naarmate het toernooi vorderde ging het wat moeizamer. Toch waren er op doorzettingsvermogen nog twee goede overwinningen. Twee oudere en zwaardere jongens moest hij voor zich laten, hoewel één pas na zo'n zeven minuten..Een derde plaats voor Friso om het seizoen mee te starten..    

Het toernooi was niet alleen qua prijzen succesvol ook qua leermomenten. Vele goede dingen om op voort te borduren en wat zaken in de komende maanden te verbeteren! Ook wedstrijden zijn soms een training naar een volgende stap!