Friso Schotanus en Timo Poelwijk in de prijzen

Beverwijk, 16-11-2014

Vandaag mochten de judoka’s die zich vorige week voor de Noord-Hollandse hadden geplaatst het op het hoogste niveau proberen.

Nina Alwart en Emma de Kroon waren onze ochtend deelneemsters. Beide eerste-jaars A pupillen verloren hun eerste en tweede partij van de laatste-jaars judoka’s. Nina wist nog tot een score, yugo, te komen maar de houdgreep van haar tegenstander zat te vast om er nog uit te komen,. Emma hield het boven verwachting lang uit tegen een groene band judoka maar liep tegen een strafje aan en verloor zo haar partij. Het was voor beiden uit met de pret en zij mogen het volgend jaar nog eens proberen.

S ’middags waren de zwaardere- en oudere judoka’s aan de beurt, de B pupillen.

 Esmee Kroon verging het zelfde lot als bovenstaande meiden, in een poule met enkel meiden kan Esmee goed meekomen en weet ze menige prijs weg te slepen. De jongens worden steeds sterker en als de pubertijd nadert worden de kracht verschillen toch groter. Esmee verloor er twee maar komt vanaf januari, alleen nog tegen meiden uit. Daarna zullen wel meer van haar horen.

Rick Janssen had een slechte start en verloor met shido. Vervolgens wist Rick zich goed te herpakken en scoorde de tweede pot een waza-ari met uchi-mata om het karwei af te maken met een houdgreep. Partij drie kwam door een blessure niet opdraven en die winst was dus ook binnen. De vierde partij ging Rick ook lekker en scoorde een yugo met beenworp. Om het brons ging het mis, Rick kwam in een houdgreep terecht en verloor met ippon. Goed gejudood!

Timo de Jong wint zijn eerste partij met een yugo en waza-ari met voetveeg. Nadat Timo de tweede pot eerst voor stond met een yugo voor sasae maar vervolgens op de grond in een houdgreep terecht kwam, werd de tweede partij verloren. Dat was balen voor Timo. De derde partij werd weer gewonnen met een yugo. Maar helaas voor Timo ging de vierde pot verloren en was het over en uit. In deze gewichtsklasse won Dennis Peereboom uiteindelijk de finale. Dennis die bij Hajime traint heeft diverse keren in Judoteam Alkmaar samen met onze judoka’s wedstrijden gewonnen. Samenwerken werkt nu eenmaal beter dan judoka’s wegpikken.

Aan de andere kant van de zaal coachte Steven Kroon Timo Poelwijk en Friso Schotanus. Timo Poelwijk ging de eerste partij onderuit met een schouderworp. Partij twee werd vlot gewonnen met een uchi-mata evenals de derde partij. De judoka wilde via knieënstand opstaan, direct daarna werd hij door Timo omgekegeld met uchi-mata op een knie. Toen ook de vierde partij met een houdgreep werd gewonnen begon het ereschavot al aardig in zicht te komen. Maar partij vijf ging Timo weer onderuit met een schouderworp en wel tegen de zelfde tegenstander als de eerste partij. Het brons was nu zijn deel van de buit. Friso Schotanus ging de eerste drie partijen als een speer, hij won twee keer met een houdgreep en de derde met een o-soto-gari. De vierde partij stond Friso dik voor maar toen ging het toch nog mis omdat de scheidsrechter hem van diving betichtte. Men had ook wel gelijk maar zo’n 11 jarige judoka weet nog niet van diving inhoud. Het werd hem ook niet uitgelegd en bij de tweede keer kreeg Friso een hansoku-make (diskwalificatie) voor deze partij. Dus zat de eerste plek er niet meer in. De strijd om de 2e en 3e plaats werd gewonnen omdat de tegenpartij vier shido’s kreeg omdat hij alleen maar liep af te houden. Van zijn gewichtsklasse was Friso echt de sterkste maar het zat even tegen. De zilveren plak maakte het een beetje goed.

©Randersbudosporten.nl