Judoka's scoren in Darmstadt

Al jaren hebben we diverse uitwisselingen met clubs uit Bath, Troyes en Tata, welke steden zustersteden zijn van de gemeente Alkmaar. In het verre verleden is er een keer een delegatie geweest uit het Duitse Darmstadt, maar dat bleek een eenmalige deelname aan de Open Alkmaarse. Met een uitnodiging voor de 4e Heiner Cup kwam daar de mogelijkheid contacten te leggen met judoka's uit de Duitse zusterstad van Alkmaar. Samen met een drietal judoka's van Hajime werd de reis naar onze Oosterburen ondernomen.

Het werd een zeer succesvol weekend. De twaalf judoka's keerden huiswaarts met tien medailles en de clubprijs senioren.

 

Kampioen werden: Amber Koopmans, Ditte Bruil, Linda Klaver en Matthijs Snijders, tweede plaatsen waren er voor Esmee Kroon, Demi Traas, Meintje Koopmans en tweemaal voor Lucielle Hendriks, die zowel in de -18 als in de +18 jaar klasse deelnam. Hessel Moens en Dennis Peereboom pakten brons, terwijl Tristan Rommers en Enrique Stofberg de partij om het brons verloren.

Na een gezamenlijk diner bij de Griek op vrijdagavond kon er op zaterdag redelijk rustig aan gedaan worden met een weging om 9.30 uur. Na het ontbijt trok de groep naar de sporthal. Een controle op de wedstrijdregels -15 jaar zorgde voor een kleine ophef: een shido voor boven de schouderlijn pakken en een verbod op verwurgingen. Daarnaast waren armklemmen wel weer toegestaan.Met een buitentemperatuur van 36 graden was het in de ruime sporthal ook niet koel te krijgen dus tijdens de warming up waren de judoka's al behoorlijk wat vocht kwijt.

Het niveau van de deelnemers verschilde behoorlijk met de pakkingsregel als grote tegenstander van onze judoka's. Toch deden ze het naar behoren en werden er vele winstpartijen geboekt.

Esmee Kroon was de eerste judoka, die de finale wist te bereiken. Zij won viermaal met ippon. De wurgingen moesten vandaag thuisblijven en werden verwisseld voor de houdgrepen. De finale ging echter iets te snel verloren, zodat zij genoegen moest nemen met zilver. Hessel Moens moest niet alleen zijn pakking aanpassen, ook zijn gehele judostijl. Het verging soms moeizaam, maar toch bleek hij uiteindelijk als veruit de betere zijn partij toch naar zich toe te trekken, Voor Hessel waren er liefst vijf overwinningen. Een verliespartij in de kwartfinale (op een shido voor in de nek pakken), zorgde ervoor dat het slechts brons werd voor Hessel.

Demi Traas startte als laatste en winst toch redelijk met de voor haar zeer nadelige regels om te gaan. Ze maakte haar partijen erg spannend met scores in de laatste seconden of vol houden tot de laatste seconden. Met twee overwinningen en een verliespartij werd Demi net als Esmee tweede.

De judoka's van Hajime konden ook goed meekomen, wat niet altijd leidde tot een medaille met diploma. Zo verloor Tristan van Hessel om het brons, daarvoor had hij in de kwartfinale nog een mooi punt weten te scoren. Enrique had een beetje pech met zijn loting. De judoka's waren in twee poules verdeeld waarna een kruisfinale zou volgen. Na een mooie overwinning trof hij de uiteindelijke nummer 1 en 2 van zijn klasse, toch heeft ook hij een leerzame ochtend gehad. Dennis liet zich een beetje afleiden door de verschillende regels en kwam na een vrijloting, een winst- en verliespartij in de kleine finale, hier liet hij zien waartoe hij echt in staat is en met een mooie ippon trok hij het brons naar zich toe.

In de middag was het de beurt aan Lucielle en Matthijs.
Lucielle startte moeizaam, maar won met insluiten vanaf de zijkant. Met nog twee snelle ippons werd de finale bereikt. Deze partij ging met een foutje verloren, een zilveren dag voor de meiden.

Matthijs Snijders werd de terechte kampioen met twee prachtige staande ippons. Vooral zijn o-soto-gari was erg mooi!! Al met al een mooie wedstrijddag.

De zondag begon met een stukje cultuur. De Waldspirale van Hundertwasser en de Margarethenhöhe, met een Russische kerk, een huwelijkstoren voor een hertog en wat andere bezienswaardigheden.

Eenmaal in de sporthal ging de focus bij de meiden op het judo. Lucielle werd toegevoegd aan de deelnemers, dus vijf deelnemers in actie.

De -48 kg klasse werd gewonnen door Amber Koopmans, voor haar zus Meintje, die na een waza-ari achterstand met een ippon overwinning het zilver wist te bemachtigen.

Ditte Bruil won vier partijen en greep de titel in de klasse -57 kg.

Lucielle Hendriks vocht zich door de poule en halve finale heen en plaatste zich met drie overwinningen tussen de senioren voor de finale. Door een mislukte overname moest ze opnieuw genoegen nemen met zilver, maar het blijft een superprestatie als 15-jarige tussen de senioren.

Linda Klaver deed niet onder voor haar clubgenoten en greep de titel met twee ippons.

Bij de prijsuitreiking bleek dat de vijf dames de clubprijs volwassenen in de wacht hadden gesleept, wat een super afsluiting was van een mooi toernooi.

©Randersbudosporten.nl