Skip to main content

 

Karate-do ontmoet Jiu Jitsu 

In oktober 2015 is het initiatief genomen om de Budo disciplines die getraind worden bij Sportschool Randers de Geus in de Hombu dojo in Broek op Langedijk dichter bij elkaar te brengen en meer gebruik te maken van de kennis, die de leraren bezitten. In eerste instantie had dit vooral betrekking op de elementen uit het jiu-jitsu, waarop men in het karate-do is gespecialiseerd en vica versa. Want hoe verder je komt des te meer vallen judo en karate-do terug op de oorsprong: het jiu-jitsu.

Wat direct opvalt is dat er gesproken wordt over Jitsu en bij de andere budo disciplines over "Do". Kijk maar naar Judo, Karate-do Aikido, etc. Waarom hebben deze Budo disciplines nu het woord "Do" en Jiu Jitsu niet. Jitsu, eigenlijk Jutsu, is de oude vorm en betekent de krijgskunst. Do is de moderne vorm en staat voor de weg die de krijger aflegt. Jiu Jitsu is dus eigenlijk de oudere vorm van krijgkunst en Do de nieuwe vorm. Je ziet dit ook terug in de gebruikte technieken. Jiu Jitsu is ontwikkeld om op het slagveld te overleven, de andere vormen hebben een weg die je aflegt om je zelf te verbeteren..

Alle Budo vormen stammen uit het Kentjutsu, of wel de kunst van het zwaard. De Samoerais trainde vooral in hun eigen clans de zwaardtechnieken en de technieken van het ongewapende gevecht. Als je je wapen kwijt raakte was je overgeleverd aan het strijden met lege handen. Iedere clan had zijn eigen specialiteit van werpen, klemmen, verwurgen, trappen en stoten.

Na het opheffen van de Samoerai clans gingen veel Samoerais aan kunst doen, onderwijs geven, lesgeven in de wapenkunst ( het dragen van zwaarden was verboden)  of hun ongewapende "Geheime" technieken onderwijzen. Zij stichtte Jutsu scholen. Iedere Jutsu school heeft een stuk van het Kenjutsu er uit gehaald en dit verder verdiept. Hieruit is het Judo, Jodo, Iaido, Aikido, Karate-do, etc ontstaan. In het begin van de vorige eeuw werden zo het Judo, Karate-do en Aikido gevormd en populair.

Het Jiu Jitsu bleef door alle jaren heen echter gestoeld op het overlevingsprincipe. Karate-do ontmoet Jiu Jitsu is dus ook een goede benaming voor de gezamenlijke training. Als je naar alle Budo vormen kijkt, ook die van het Jiu Jitsu, dan zie je ook dat alle vormen voortkomen uit het oude Kenjutsu. Zowel de vormen van Judo, Karate-do en Aikido en Jiu Jitsu werken vanuit hun centrum met stevige standen en het uit balans brengen van je tegenstander.

Je beoefent Judo, Karate-do, Jiu Jitsu of Aikido en je wilt jezelf verbeteren in je eigen discipline? Dit kun je bereiken om ook andere Budo disciplines te trainen en zo de gedachte van het Kenjutsu te krijgen.

Kom dus ook naar Karate-do ontmoet Jiu Jitsu, het maakt niet uit wat voor discipline je traint bij Randers de Geus, je kunt je zelf alleen maar verrijken door bij anderen aan te sluiten. Uiteraard is het plan om ook de andere vormen te ontmoeten.

Ronald, Linda en Ton