Skip to main content

Wat is Aikido

Aikido is ontwikkeld door Ueshiba Morihei ( 1883-1969) uit een aantal oude Japanse krijgskunsten. Aikido is een sierlijke en effectieve budovorm, geschikt voor beoefenaars van jong tot oud. Omdat kracht een ondergeschikte rol speelt is het ook voor vrouwen heel geschikt. Met aikido leer je je geestelijk en lichamelijk te ontspannen waardoor op enig moment de technieken als vanzelf gaan en weinig moeite kosten.

Aikido is een verdedigingskunst, er wordt ook wel eens gezegd het “niet vechten”. Aikido maakt gebruik van de bewegingsenergie van de aanvaller. Als iemand duwt zal de eerste reactie zijn dat je terugduwt. Misschien kan je zo iemand tegenhouden, maar dat is niet echt effectief. Beter kun je een oud Oosters principe gebruiken waarbij meegeven om te overwinnen centraal staat. Door gebruik te maken van de initiële bewegingsenergie kun je dan een worp of klemtechniek uitvoeren. De kracht van je tegenstander wordt dan tegen hem of haar gebruikt. Om Aikido in de dojo goed te kunnen uitvoeren en ondergaan wordt er ook veel op vallen en rollen geoefend. Conditie en lichaam worden daarbij ook gesterkt.

De kleding die bij Aikido gedragen wordt is een judopak en vanaf 2e kyu een traditionele Japanse hakama, een zwarte of blauwe broekrok. Wapens die gebruikt worden in de training zijn bokken, een houten training zwaard; tanto, een houten Japans mes; en een Jo, een houten staf waarmee geslagen of gestoken kan worden. In tegenstelling tot andere budovormen zoals Karate-do of Judo kent het Aikido geen wedstrijden. Ueshiba heeft dit zo bepaald om te voorkomen dat zo het principe van harmonie (Ai) teniet gedaan wordt.

Bij Randers Budosporten beoefenen we Aikido een de traditionele vorm het Aikikai –Aikido.

Mocht je eens een proefles willen doen: je bent welkom op zaterdagmorgen van 10.00 uur tot 11.30 uur in de dojo aan de Bijlestaal 64 te Broek op Langedijk.

Tot dan,

Sportgroet,

Chris Knoef.